Traditë shumëvjecare

r

Bodrumi i Vjetër u themelua në vitin 1950 si ndërmarrje në pronësi publike. Aktiviteti kryesor i ndërmarrjes ishte prodhimi i verërave dhe pijeve alkoolike. Me privatizimin e Bodrumit në vitin 2006, ndërmarrja vazhdoi të njëjtin aktivitet, por tashmë me emrin e ri Bodrumi i Vjetër, i cili funksionon në kuadër të “HAXHIJAHA SH.P.K. Rahovec”.
Në kohën e privatizimit, ndërtesa ishte në kushte të këqija dhe mezi funksiononte. Në vetëm një kohë të shkurtër, ne mundëm të rindërtonim disa pjesë dhe ta rimëkëmbim, duke i dhënë jetë kësaj perle kombëtare.
Duke përdorur artin e teknologjisë bashkëkohore për vjeljen dhe përpunimin e rrushit, Bodrumi i Vjetër vazhdon të prodhojë verë dhe rrush të thatë duke iu përmbajtur standardeve më të larta bashkëkohore.
Duke përdorur pajisje të importuara nga Gjermania, Italia dhe Franca, ndërtesa u rindërtua në kohë për vjeljen e vitit 2006, duke na lejuar të prodhojmë deri në 6.500.000 litra verëra të cilësisë së lartë në vit.

Bodrumi i Vjetër përdor një sistem pneumatik për shtypjen e rrushit, pas të cilit fermentimi bëhet në fuçi çeliku me kontroll të integruar të temperaturës duke siguruar klimë perfekte për këtë proces. Ne besojmë se pajisjet tona moderne të shoqëruara me përvojën gati një shekullore, janë ato që na dallojnë nga të tjerët, duke na bërë të denjë për prodhimin e verës nga rrushi i cilësi së lartë të vendit tonë. Një sasi e përzgjedhur e verërave tona të kuqe vjetrohet në kushte optimale në fuçi lisi 225 litra (Barrique).

Zona e vreshtave të Rahovecit është pjesë e nënrajonit jugor të rajonit vreshtar të Kosovës dhe i përket zonave më të spikatura të vreshtarisë dhe verërave në Kosovë. Ka të dhëna se rrushi është kultivuar në këtë zonë që nga koha ilire, 2000 vjet më parë. E gjithë vreshtaria e kësaj zone shtrihet në terren kodrinor në lartësinë 340 – 600 metra. Klima kontinentale e ndërthurur me rrymën mesdhetare e bën këtë zonë vreshtash shumë specifike dhe të përsosur për prodhimin e rrushit dhe verërave të shkëlqyera të cilësisë më të lartë.

Falë kushteve ideale agroekologjike, teknologjisë më të mirë të mundshme, si dhe stafit profesional, Bodrumi i Vjetër në Rahovec vazhdon të ruajë traditën dhe të prodhojë verëra me gjenezë të lartë gjeografike në përputhje me standardet evropiane si: Cabernet Sauvignon, Merlot. , Pinot Noir, Vranç prej varietetetve të verës së kuqe, ndërsa nga varietetet e verës së bardhë: Chardonnay, Riesling Rhine, Riesling Italian dhe, gjithashtu prodhon pije alkoolike: Rakia e Kosovës, Darda Extra dhe Darda, duke pasur gjithmonë parasysh rëndësinë e zhvillimit të paletës me produkte dhe shije të reja.